Beskrivelse af bedækning

Når man ønsker at bruge sin shirehest til avl, skal man være opmærksom på følgende:

For hingste gælder det at de skal være avlsgodkendt af Engelske dommer, kontakt foreningen for at få hjælp til at melde din hingst til den årlige kåring som typisk ligger i marts måned. Du kan gå ind og læse foreningens avlsmål her på siden, for at se om din hingst opfylder målene inden du melder til kåring.

For hopper gælder det at de skal være raske og sunde, men behøver ikke en kåring.


Bedækningsservice

Hingsteejeren/hingsteholderen skal senest 14 dage efter sidste bedækningsdag i brunsten anmelde bedækningen til Seges på deres anmeldelsesblanket som findes på Seges webside. Der kan man også se regler og priser for anmeldelse af bedækning. Foreningen har ikke noget med denne anmeldelse at gøre det foregår direkte til Seges.

Naturlig bedækning

Men udover dette skal der efter endt bedækningssæson senest 1 oktober, udfyldes et papir kaldet ”certificate of service” for hver hoppe bedækket naturligt af foreningens hingste, dette/disse sendes til foreningens stambogsføre som sørger for registrering i moderforbundet i England. Hingsteejer/holder skal sørge for at hoppeejeren får en kopi af dette certifikat til brug for registrering af det kommende føl. Det koster ca. 15 pund pr hoppe, dette beløb opkræves gennem foreningen og betales af hingsteholderen.

Køle og frost sæd

Hvis hingsten skal tappes til køle eller frost sæd skal følgende papir udfyldes af den tappende hingstestation/dyrlæge ”certificate of artificial insemination side 1” denne/disse skal ligeledes sendes til foreningens stambogsføre inden 1 oktober som sørger for registrering i moderforbundet i England. Hingsteejer/holder skal sørge for at hoppeejeren får en kopi af dette certifikat til brug for registrering af det kommende føl. Det koster ca. 15 pund pr hoppe, dette beløb opkræves gennem foreningen og betales af hingsteholderen.

Inseminering

For hopper der insemineres med køle eller frostsæd skal ”certificate of artificial insemination side 1 og 2” udfyldes af hingstestationen/dyrlægen der inseminerer hoppen. Denne/disse skal ligeledes sendes til foreningens stambogsføre inden 1 oktober som sørger for registrering i moderforbundet i England.

Hvis hingsten er tappet andet steds end hvor hoppen skal insemineres skal kopi af ”certificate of artificial insemination side 1” følge sæden. Her er det hoppeejeren der har ansvaret for at sende papiret til foreningens stambogsfører.’ Hoppeejeren skal gemme en kopi af dette certifikat til brug for registrering af det kommende føl.


Certificate of service:
Certificate of artificial insemination side 1 og 2:Registrering af shireføl

Senest 40 dage efter føllet er født skal du registrere dit føl på Seges på følanmeldelse, du behøver ikke at få lavet aftegn og/eller chipmærket dit føl.

Udover dette skal du senest 1 oktober få lavet aftegn og chipmærket dit føl af Seges mærker eller din dyrlæge. Denne følanmeldelse med aftegn og chipnummer skal sendes til foreningens stambogsfører sammen med certifikatet for bedækning/inseminering.

Foreningens stambogsfører sørger for at registrere dit føl i Seges samt hos moderforeningen i England. Afregning sker gennem Seges og foreningen for den Engelske del.


Godkendte hingste


For at se hvilke hingste der er godkendte i Danmark, kan du kigge her:


Ved spørgsmål


Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte vores stambogsfører

Henriette Hansen


Mail: henh@lundbeck.com

tlf: +45 30836876